Stanley & Livingstone
Voeg toe:

Ptolemaeus oude kaart wereld

€ 16,95

  • Thuisbezorging: Direct leverbaar
  • Hoogte (in cm): 50
  • Breedte (in cm): 70
  • Uitvoering: papier
  • Kleur van de zee: donker blauw
  • Levertijd: direct in de winkel te koop - thuisbezorging 2-3 dagen
  • Recent: nee
  • Taal: Latijn

Deze wereldkaart†past in de algemeen verkrijgbare standaard lijsten van 50 x 70 cm.

Op het eerste gezicht misschien een rare kaart deze wereldkaart van maar de halve wereld met rondom blazende engelen. Toch is het de meest invloedrijke wereldkaart uit de geschiedenis.
Claudius Ptolemaeus was een Griek die leefde in Egypte aan het begin van onze jaartelling. Hij woonde in AlexandriŽ waar de belangrijkste bibliotheek†uit de Oudheid stond. Ptolemeus was wiskundige, sterrenkundige, cartograaf en musicoloog. Hij schreef vuistdikke boeken over astrologie die naar het schijnt nog steeds de basis vormen van veel astrologische berekeningen. Zijn belangrijkste werk was echter zijn leerboek over 'hoe maak ik een landkaart'. Hij zette een grit uit (natuurlijk met AlexandriŽ in het midden) en liet zeevaarders door middel van sterrenmetingen†de coŲrdinaten berekenen van 350 plaatsen die toen bekend waren. Deze plaatsbepalingen zette hij in het grit en trok daarna de contouren van de landen. Zo ontstond de wereldkaart die je hier ziet.
In 1400 werden het boek en deze lijst met plaatsbepalingen herontdekt en naar Napels gebracht en sindsdien heeft het de geleerden beziggehouden. In 1482 werd de kaart opnieuw gemaakt door Lienhart Holle in Ulm, naar een perkamenten voorbeeld van Nicolaus Germanus.††Die had de kaart aan de bovenkant wat vergroot om ScandinaviŽ toe te voegen. Het†was een zeer verfijnde houtsnede die daarna vrolijk werd versierd met bonte kleuren en engelen die uit alle windrichtingen blazen. Deze versie van de Ptolemaeus wereldkaart kreeg door de boekdrukkunst een enorme verspreiding en er volgden telkens nieuwe kaarten die dan als de verbeterde versie werden gepresenteerd. Ook aan de tekst werd constant gesleuteld. Erasmus vertaalde de originele Griekse tekst in 1553 en ook Mercator besteedde vele jaren aan een vertaling. De Ptolemaeus kaart was een inspiratiebron voor zeevaarders als Columbus en cartografen als Mercator en stond daarmee aan de basis van de cartografie. En als je goed kijkt is het natuurlijk heel knap dat de toenmalig bekende wereld door Ptolemaeus zo levensecht werd weergegeven. Kijk maar eens naar Engeland bijvoorbeeld,† en zelfs het verre Java staat erop. Bijzonder is ook dat in Afrika de meren al zijn ingetekend die pas aan het eind van de 19e eeuw opnieuw zouden worden 'ontdekt'.

De naam Ptolemaeus, wordt door alle verschillende vertalingen ook vaak als Ptolemeus, of als Ptolomaeus of Ptolomeus geschreven.


  • Model: oude kaart wereld 140 AC
Bookmark and Share

Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!


Contact

Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21
2511 AW Den Haag (Centrum)
070 3657306

Winkel en Webwinkel

Bij Stanley & Livingstone kunt u terecht voor een wereldbol wereldkaart globe reisboek landkaart reisgids reisverhaal wereldatlas fietsroute fietsgids wandelroute wandelgids reisdagboek taalgids wandelkaart fietskaart.

U kunt natuurlijk langs komen in onze sfeervolle speciaalzaak in het centrum van Den Haag, maar u kunt ook bestellen en veilig betalen in deze webwinkel. Snelle levering in de hele Benelux.

Openingstijden winkel

Ma:gesloten
Di:10:00 - 18:00
Wo:10:00 - 18:00
Do:10:00 - 18:00 (geen koopavond)
Vr:10:00 - 18:00
Za:10:00 - 17:00
Zo:13:00 - 17:00

Gesloten:
Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Hemelvaartsdag.
Met Pasen, Pinksteren en Kerst 1e en 2e dag.

Copyright © 2003-2020 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart